Olyan sok minden van, amit úgy szeretnénk elmondani a gyerekeinknek! Szeretnénk meggyőzni őket, hogy ne nőjenek fel olyan hamar, de nem hallgatnak ránk. El akarjuk mondani nekik, hogy a szépség múlandó, de ők nem hajlandók elhinni. Figyelmeztetjük őket, hogy tetteiknek következményei lesznek, és mégis dacolnak velünk. Szomorú, de gyerekeink még csak nem is kapiskálják, hogy veszélyes hely ez a világ, így hát a mi dolgunk, hogy megtegyünk mindent, amit csak tudunk, hogy megvédjük őket.

2009. november 7., szombat

17 hónap



Roxána ma 17 hónapos. Lássuk csak, mit tud a baba:

- mozgás

A lépcsőn 3 fokot képes felmászni és érdekes módon nagyon óvatosan le is jön, nagyon odafigyel a visszaútra. Rúgja és gurítja a labdát, ha a kezét fogja szalad, önállóan erre még nem képes. Felszólításra kapaszkodás nélkül áll, mostmár elég sokáig, hamarosan reméljük lépni is fog önállóan, az adottsága megvan hozzá, tehát nem marad így. Még mindig nagyon gyorsan mászik, de észrevettem, hogy kis távolságokat inkább kapaszkodva tesz meg, nem ereszkedik le mászásba. Zenére táncol na meg énekel mellé. Szeret kézenfogva sétálni, igen hosszú utat képes megtenni, az utca végén a vonatokat is meg szoktuk nézni.

- érzelem

Veszekszik velem, nap mint nap, akaratos, bemérgesedik, ha valami nem úgy történik, ahogyan ő kigondolta. Ez már a dackorszak kezdete. Nehezen pelenkázom már elég régóta, ez a pelenkázón történik, szerencsére még tudom használni, innen a legkisebb a valószínűsége, hogy elmászik. Ha pelusozás közben neki éppen akkor nem tetsző tárgyat adok a kezébe, messzire elhajítja, sajnos gyomorba rúg, nehéz vele, így nemsokára rá lesz ültetve a kacsavécére. Természetesen mindig az kell neki, ami Bettina kezében van, de azért többnyire meg tudnak egyezni. Ezen kívül általában jókedvű, mikor kedvére teszünk, hangosan kacag. A nap folyamán mindenkihez odamegy-mászik, a combunkra, vagy amit éppen elér puszit ad. A doktorbácsi a pocimból alig tudta kiszedni, nagyon nehezen sikerült és azóta is ilyen ragaszkodó, hízeleg, bújik, olyan, mint egy édes plüssmackó. Az arcunkra is puszit ad, simogat, puszit dob a kezével.

- képességek

Sípot fújja, autót tologat, szeretgeti a plüssöket és a babákat, orrot fúj, ami számomra meglepő, hisz nem is volt beteg hónapok óta. Szívószállal is tud inni, különben pohárból iszik, próbálkozik egyedül, fogja a kanalat, a szájába is rakja, de segítség kell hozzá, különben a gyomra nem telik még meg. A babát és a plüsst ő is megeteti, kezd szerepjátékokat játszani. Énekel, biztosan énekesnő lesz, jó a hallása, muzikális alkat. Kockákat egymásra rakja, szétszedi a legókat, könyvet lapoz, az ismert tárgyakat megnevezi, a legtöbb tárgy neve: bíííí :-) Szavak amiket használ: levél, jaja (anya), alma, cica, virág, tenger, kár-kár (varjú), vau-vau (kutya), víz, mama (ez lehet apa és papa is és baba), baba (szórakozik velem, helyette mamát mond, pedig ki tudja mondani), bum (maci), brüüü (motor), kaka (sosem akkor mondja, ha van valami a pelusban), ennyi jut most eszembe, és persze sok minden, amit nem értünk meg. Ceruzával rajzol, firkál, Bettinát utánozza. Délutáni alvás közben egyre gyakrabban veszi le a zokniját és a nadrágját, öltözésnél ügyesen segít. Eljött az egyedül korszak is, nem nagyon engedi, hogy segítsünk neki. Az alvást majdnem kifelejtettem, mert nálunk természetes dolog, sosem volt problémánk vele. Este kb. 8-kor mennek aludni, reggel 8-ig húzza a lóbőrt a kiscsaj, változó a délelőtt, van, hogy nagyon álmos és le kell raknom, így akkor délután később alszik még, vagy 1x ebéd után. A lányok együtt zuhanyoznak már egy ideje, nagyon édesek, Roxána kapaszkodik, közben csikizi a Bettinát és hülyéskednek, nagyon élvezi a vizet, nem zavarja a hajmosás és a hajszárítás sem. Ég és föld a két gyerek.

- kedvencek

Szinte bármilyen ételt szívesen megeszik, önállóan hajlandó csak a kenyeret enni, nem fogadja el a segítséget. Szereti a főzelékeket, húst, tejtermékeket, uborkát nagyon, sütit és a csokit is. Persze mértékkel mindent, de egész nap képes enni. Tegnap mértük a digitális mérlegen, jelenleg 9 kg és 73 cm - édes pici lány. Kedvenc játékai a könyvek, a kockák, a zenélő játékok és imád hintázni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése