Olyan sok minden van, amit úgy szeretnénk elmondani a gyerekeinknek! Szeretnénk meggyőzni őket, hogy ne nőjenek fel olyan hamar, de nem hallgatnak ránk. El akarjuk mondani nekik, hogy a szépség múlandó, de ők nem hajlandók elhinni. Figyelmeztetjük őket, hogy tetteiknek következményei lesznek, és mégis dacolnak velünk. Szomorú, de gyerekeink még csak nem is kapiskálják, hogy veszélyes hely ez a világ, így hát a mi dolgunk, hogy megtegyünk mindent, amit csak tudunk, hogy megvédjük őket.

2012. július 10., kedd

Oviban


A helyi óvodába Roxánát már februárban beírattam, itt is túljelentkezés van, mint mindenhol. Mikor kiköltöztünk azt mondták, hogy legkésőbb decemberben mehet. Aztán egyik vasárnap tartották a kerti partit, ott az igazgatónő már azt mondta, hogy ő mindenképpen szeptembertől fel akarja venni őt, hogy beszokjon a csoportba, és a nyelvet így sokkal könnyebben és hamarabb tanulhatja. A vasárnapi kerti parti alatt végig jártuk az ovit, játszottak a gyerekek kint és bent, megnéztük a bábelőadást, a szülők persze ettek ittak, mint minden összejövetelnél, mi pedig kihasználtuk azt a kis időt a felderítésre. 3 csoport van, és egy bölcsödei csoport, a nagyon kicsik ugyan egy épületben vannak az ovisokkal, de egy kicsit el vannak különítve. Roxána már másnap ment volna szívesen, annyira tetszett neki, kiváncsi leszek, hogy mikor tényleg elkezdődik mit fog szólni hozzá. 

Nagyon szép kis óvoda, bár 2013. szeptemberétől a most épülő új oviban fognak a gyerekek tovább járni, ezzel nem tudom mi lesz, lehet hogy a bővítés csak a cél, mert egyre nagyobb Németországban is az igény az óvodai ellátásra, ami jelen pillanatban egyáltalán nem kötelező. Csak a betöltött 6. életévtől iskolaköteles a gyermek, sőt Roxána is csak két évet fog még oviba járni, és utána mehet iskolába. A belső elrendezés sokkal gyerekcentrikusabb, a csoportok nincsenek annyira elkülönítve egymástól, sokat játszanak, énekelnek, kreatívkodnak a gyerekek, illetve sokszor mennek az erdőbe kirándulni. Az a meglátásom, hogy itt a gyerekeknek sokkal nagyobb teret adnak az önállóságra, illetve nincsenek kötött tennivalók, gondolok itt az egyenruhára és az elvárásokra, vagyis ha valaki mondjuk elmond egy verset, akkor is a részvétel a fontos, nem stresszelik agyon őket, ha netán nem úgy sikerül ahogy kell. Minden tevékenységet örömmel kell végzeni, nem pedig muszájból. Na de erről majd az iskolai dolgoknál bővebben írok. Ennivalóról a szülőnek kell gondoskodnia, nem esznek egyszerre, a havi díjban az innivaló és a játékok fenntartása van benne. Mi egyelőre a heti 20-25 óra ellátást vesszük igénybe, bár 2 nap van csak, mikor délután 3-ig maradhatnak, tehát a gyerek reggel 8-12,30-ig van ott, aztán jön haza ebédelni. Holnap lesz a szülői értekezlet, akkor elmondanak mindent.

Múlt héten megvolt a leendő ovis csoportoknak a nyílt nap. Roxána apukával ment, mivel dolgoztam, állítólag jól érezte magát, gyurmázott, színezett a közös játszóhelyiségben csúszdázott és a labdákba is belefeküdt. A nyílt nap előtti estén kaptam a telefont, hogy a gyerek fel van véve szeptembertől, ráadásul még német oktatást is fog kapni, heti párszor 15 percben. Na erre kiváncsi leszek :-) Nagyon örülünk neki, mert hiányzik az állandó gyerektársaság, még akkor is, ha itthon megpróbáljuk jól lefoglalni. 

Itt vannak a képek az oviban töltött időről, Roxána a NAPOCSKA csoportba fog járni. 
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése